Elektromos roller blog, Xiaomi roller teszt

Elektromos roller rejtett hibái – Xiaomi M365

Elektromos roller rejtett hibák tekintetében érdemes képben lenned, ha most kezded el használni az új Xiaomi (Mijia) M365-ödet. 6+1 tipp, amire rögtön az elején érdemes odafigyelned.
Ha ezt kihagyod, olyan meghibásodások sorozata fog rád zúdulni, amit valószínűleg garanciálisan nem fognak megjavítani.

Elektromos roller rejtett hibái - Xiaomi M365

Elektromos roller bekapcsoló gomb beázás hiba

Az elektromos roller alapvetően vízálló, bár a használati útmutató szerint túl nagy pocsolyába nem érdemes vele belehajtani. A xiaomi roller vízállóságnak egyetlen gyenge pontja van, az a bekapcsoló gomb körüli rész.

Ha esik az eső, az m365-nél a gomb mellett beszivárog a víz, és nem tesz jót az alatta található roller elektronikának.

A vízállóságról és a vele kapcsolatos tapasztalataimról itt beszélek bővebben: Elektromos roller esőben

Elektromos roller tisztításárűl pedig itt.

2 módszer a megoldásra

  1. Lehet kapni 3D nyomtatott vagy szilikon takaró elemeket, ami nem engedi befolyni a vizet. Az ilyen takarók azért is jók, mert a nyári tűző napsütésben nem melegszik úgy át a roller kormány tetején az elektronika (sejtésem szerint ott van az egyik hőszenzor is. A másik szenzor az akku hőmérsékletét méri.)
  2. Az egyszerű megoldás xiaomi roller esetén, hogy a gombot leragasztod egy megfelelően széles cellux szalaggal. Nem a legelegánsabb megoldás, de a hiba elhárítására gyors. Én ezt használom.
    Ha a cellux feljön, ragasztok rá másikat.

Ha hozzá szeretnél jutni ilyen alkatrészekhez, kérdezz rá ezekben a Facebook csoportokban.

Zárnyelv törés hiba

Az M365 roller kormányának összecsukó mechanizmusának egyik gyenge láncszeme a zárnyelv. Ha sokat rángatod a kormány, vagy gyakran ránehezedsz a kormányra, el tud törni. Ezt a hibát az újabb Xiaomi rollereknél már egyre inkább javítják, de érdemes odafigyelned.
Célszerű erősebb zárnyelvre cserélni az eredetit.

Az összecsukó szerkezet egyéb hibáiról itt tudhatsz meg többet.

Keréknyomás

A xiaomi rollert legtöbbször szinte nulla keréknyomással szállítják. Még az első használat előtt érdemes felfújni legalább a gyárilag ajánlott 3,5 bar-ra. Én e cikk írásakor már 2 éve 6 bar-ra fújom az elektromos rollerem kerekét (tudomásom szerint a versenybringák kerekeiben is 6 bar körüli nyomás van).

Tapasztald ki a súlyodhoz illő keréknyomást, és figyelj rá oda rendszeresen.

Ha ennél alacsonyabb nyomáson jársz vele, akkor könnyen defektet fogsz kapni. Ennek oka nem biztos, hogy valamilyen törmelék lesz. Hanem a kidörzsölődés. A kidörzsölődés részleteiről itt olvashatsz többet.

A kerék felfújása nem annyira egyszerű. Van, aki a benzinkúton szokott meglepődni. Kell ugyanis egy kütyü, ami elengedhetetlen a normális pumpáláshoz:

Milyen gyakran ellenőrizd a keréknyomást? A pumpálás trükkjeiről itt találsz infót: Xiaomi M365 keréknyomás

Sárvédő merevítő

Ha a te elektromos rollerednek már nem hibája, hogy nincs rajta sárvédő merevítő, akkor folytasd a következő pontnál!

Ha nincs sárvédő merevítőd, akkor mielőbb szerezz egyet! (itt ajánlok FB csoportokat, ahol rá tudsz kérdezni). A sárvédő ugyanis egy műanyag darab, ami menet közben a rezgéstől meggyengül és eltörik.

A sárvédő tartja a hátsó lámpa kábelét is, úgyhogy dupla gond, ha letörik.

Fék bovden hiba

Az újabb elektromos roller modelleknél már megoldották, hogy az ne érjen hozzá a hátsó kerékhez, de a régebbieknél megtörténik, hogy a gumi forgás közben hozzá dörzsölődik.

Ezt egyszerűen kézzel csak igazítsd meg, hogy rendben legyen.

Hátsó lámpa kábele M365 elektromos roller hiba

A lényeg annyi, hogy a kábel könnyen hozzá tud érni a hátsó kerékhez, amit elrág, és nem világít a hátsó lámpa. Fel kell fordítanod az elektromos rollert, hogy lásd, van-e baj. Ha van, oldd meg mielőbb.

Ehhez előfordulhat, hogy le kell szerelned a sárvédőt. Mielőtt ezt megteszed, nézd meg, mit kell tudnod az M365 elektromos roller csavarok hibáiról!

Az infók a csavarokról itt lesznek.

Menet közben rángat a roller, “reszel” a motor

Ez a hiba bekapcsolt lámpa mellett jelentkezik. Kikapcsolt lámpával minden rendben van. A gondot a roller vezérlőjén az ún F2 biztosíték okozza.

2 lehetőséged van: kicseréled a vezérlőt, vagy kicseréled a biztosítékot. Bővebben itt: Xiaomi elektromos roller F2 biztosíték

+1 Beakadó gázkar

Ha előfordulna veled, hogy valahol útközben beakad a gázkarod, és nem akar visszaugorni az alaphelyzetébe, akkor valószínűleg ez a probléma:

Ha jobb oldalára eldől az elektromos roller, a gumi markolata könnyen rácsúszik a gázkarra, és nem engedi a helyére ugrani. Ha beakadó gázkarral találkozol, ez legyen az első, amit leellenőrzöl!

A gumi markolat az M365-ön nincs odaragasztva. Határozott mozdulatokkal vissza tudod húzni.

Ajánló

Elektromos roller választó. Milyen szempontok alapján döntöttem, amikor elektromos rollert vettem.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük