Elektromos roller hidegben

Elektromos roller hidegben használat és tárolás infók, ideális sisak és ruha tippek 4 év napi használat tapasztalatából.

Elektromos roller hidegben használat

 • Lomhább roller
 • Gyorsabb merülés
 • Rövidebb hatótáv
 • Melegebb öltözködés

Az elektromos rollerek hidegben is használhatók. Ha a rollerrel szobahőmérsékletről indulsz, és 10-20 perces utazás után szobahőmérsékletre érkezel, akkor a hideg gyakorlatilag semmilyen káros hatással nem lesz a rollerre.

A cikk írásakor a már 3 telet átélt Xiaomi elektromos rolleremnek gyakorlatilag semmit nem csökkent a hatótávja (Erről itt olvass bővebben: Elektromos roller akkumulátor élettartam)

Elektromos roller hidegben

Roller akku használata hidegben

Viszonylag elterjedt félinformáció, hogy a roller akkuját károsítja a hideg. Ez egy olyan általánosítás, aminek megértéséhez pontosítanunk kell, az akku számára mi a hideg, és mit jelent a „károsítás”.

Az elektromos rollereket általában házban/lakásban tárolják szobahőmérsékleten. Az is általános, hogy a napi ingázások alatt 20-30 percnél tovább nem közlekednek vele téli hidegben (0 fok alatt).

Az ilyen esetben a roller 20-25 fokos szobahőmérsékletről indul, és ideális esetben legfeljebb 20-30 perc elteltével oda is érkezik meg. Az utcai hideg a roller vázát viszonylag gyorsan lehűti. Fagypont körüli rollerezésnél nekem 8-10 fokosnak szokta jelezni az applikáció a rollert. (Ez csalóka adat, mert az elektronika a kijelzett hőmérsékletet a vezérlőn méri. Az nem a roller felületi hőmérséklete. (De a probléma szempontjából ez most nem is fontos.)

Az akku nem hűl le a levegő hőmérsékletére

Sokan elfelejtik, hogy a fent leírt körülmények között az akku a hidegre érkezéskor még szobahőmérsékletű. Jó ideig az elviselhető tartományban is marad.

Természetesen igaz, hogy az akku az utcai hidegben szintén elkezd lehűlni, de a menet közben termelődő veszteséghője jelentősen lassítja a lehűlést. Ennek következtében én 15-18 fokos akkuhőmérsékleteket szoktam mérni a téli cirkálások után. (ez az akku számára kellemes 20-30 fokos tartománytól csak néhány fokkal tér el.

Mindent összevetve tehát az a hideg, amivel a roller a legáltalánosabb helyzetekben találkozik, kevéssé van befolyással az akku általános technikai állapotára.

Elektromos roller hidegben szép lánnyal

A durva hideg más tészta

Ami már kérdéses hatással van az akku tartósságára, az a rendszeres nulla fok körüli „fagyasztás”, és az ilyen hőmérsékleten történő használat.

Ha például garázsban, kihűlt autóban, vagy fészerben tárolják a rollert, és onnan indulnak útnak vele.

A lítium-ion akkumulátorok papíron már nem szeretik az ilyen körülményeket. Tehát feltehető, hogy extrémen „lefagyasztott” állapotban nem is tanácsos használni őket. Egyébként, ha túl hideg a roller, az elektronika csökkenti a teljesítményt, és a töltést is letilthatja. (A töltésről itt olvass bővebben: Elektromos roller töltése)

(Ennyire lehűlve még soha nem kísérleteztem a rollerrel, ezért ha van életből vett tapasztalatod, írd le a cikk alatt kommentben!)

DE! Ha ellenkezni szeretnék a most leírt véleményemmel a durva hideg használatról, példaként az elektromos autókat hoznám fel. Mert ezek sokszor a téli hidegben is a szabad levegőn éjszakáznak, majd reggelente így indulnak velük útnak. Persze, „lefagyott” állapotban jóval kisebb teljesítményt adnak le az autók akkujai is. Mégis 8-10 év garanciát is adnak az akkura a kocsik gyártói.

Végkövetkeztetés a hidegben rollerezésről

Én nem félek az akku károsodástól, ha melegből indulsz, és melegbe érkezel.

Amire a hidegben figyelni kell a rollerezésnél

 1. A roller teljesítménye hidegben lecsökken. Nem gyorsul olyan jól. A tapasztalatok szerint csökken a hatótávolsága is.
 2. A hideg gumik könnyebben megcsúsznak. Óvatosabban kell közlekedni.
 3. A tömör gumik hidegben és nedves úton még csúszósabbak lehetnek. Van azonban olyan villanyrolleres kolléga, aki elmondása szerint tömör gumikon sem érez különbséget a hideg és meleg körülmények között.
 4. Törekedni kell arra, hogy szobahőmérsékleten tárold a rollert
  (Ha túlzottan lehűl a váz és az akku, előfordulhat, hogy nem fog tölteni. A hideg-meleg váltás az elektromos alkatrészek párásodását/korrózióját is előidézheti.)

Elektromos roller tárolása hidegben

Főleg a lítium-ion akku érzékeny a túl hideg környezetre. Szobahőmérsékleten érzi magát a legjobban.

 • ezért az akku legyen folyamatos szobahőmérsékleten
 • kerülni kell a felesleges hideg-meleg hőingadozást (az elektronika páralecsapódása miatt)

Öltözködési tippek elektromos rollerhez hidegben

Megfelelő sisak

Sajnos az átlagos bringás sisak nem a legmegfelelőbb viselet hideg elektromos rollerezéshez. (A tökéletes sisak kiválasztásához itt adok tippeket)

Ennek oka az, hogy a meleg időre tervezett bringás sisakok szellőzése rendkívül jó. Ez a pozitív tulajdonság télen ellenünk fordul. Rossz esetben a menetszél percek alatt képes lefagyasztani minden hajszálunkat (akinek van).

elektromos roller sisak hideg időre
Bal oldalon a hideg időre ideális sisak minimális szellőzéssel. Jobbra a hatalmas szellőzőnyílásokkal ellátott általános sisak. A pirossal bekeretezett szellőzőnyílások méretéből jól látszik, hogy a bal oldali modell az ideálisabb választás rollerezéshez hidegben.

A költségtakarékos megoldás egy gördeszkás sisak, BMX sisak, vagy görkorcsolyás sisak beszerzése. Végső esetben egy bélelt sísisak lehet a jó választás.

Az ilyen sisakoknak jóval mérsékeltebb a szellőzése. Megvédik a fejet a hidegtől.

Mindenki saját igénye és pénztárcája szerint választhatja ki a megfelelőt.

Sapka és maszk elektromos rollerezéshez hidegben

Én elektromos roller vásárlása után egy gördeszkás sisakba ruháztam be (a fenti képen a bal oldalon látod). A sisak felépítése olyan, hogy a belső ütéselnyelő réteg és a külső héj között levegőréteg van. Ez nyáron megvéd attól, hogy átforrósodjon a sisak belseje. Hideg időben pedig véd a hidegtől is.

Hidegben annyival egészítem ki a felszerelést, hogy egy nagyon vékony sapkát veszek fel a sisak alá. Ez megvédi a fülemet is a lefagyástól.

Vékony sapka elektromos rollerre hideg időben
Ilyen, nagyon vékony sapkát veszek a sisak alá, hogy megvédje a fülemet a lefagyástól. Ezt a darabot a Kik-ben szereztem fillérekért.

Mindezek mellé egy olyan thermo nyakvédőt is hordok, amit az orromig fel tudok húzni.

Így a hideg egyáltalán nem okoz gondot elektromos rolleren.

nyakmelegítő elektromos rollerre hideg idő esetén
Ezt a típusú nyakmelegítőt nem fújja át a szél. Az arcomra húzva jól megvéd a hidegtől. Figyelj oda, hogy minél kevésbé szellőző anyaga legyen a hidegben használt nyakvédődnek. Némelyiket átfújja a szél, és szinte semmit nem védenek.

Kesztyű

A kesztyű választása hideg rolleres időre összetettebb kihívás. Ideális, ha nem túl vastag, hogy a gáz- és fékkar precízen kezelhető legyen. Másrészt viszont jó, ha meleg is ez a ruhadarab.

Én magam egy nem túl vastag, hosszú ujjú kesztyűt választottam. Ez 10-15 percig még komoly hidegben is elviselhető védelmet biztosít.

Hosszúujjú kesztyű hideg rollerezéshez
Általában a rikító színű kiegészítőket választom. A foglaomban jó, ha minél feltűnőbb vagy. Ha sokat mobilozol, keress olyan modellt, aminek az ujjai érintőképernyő kompatibilisek. A képen látható típus ilyen.