Elektromos roller akkumulátor élettartam

Elektromos roller akkumulátor élettartam hivatalos adatok és saját teszt. Olvass tovább, és egy valódi hatótáv teszt alapján tudod meg, mennyit romlik az elektromos roller akkumulátora. A saját Xiaomi M365 rolleremen teszteltem, hogy 2 év és 5000 kilométer megtétele után mennyivel csökkent az akku kapacitása.

Az eredmény engem meglepett, de bizonyítja, hogy igaz, amit az elektromos rollerek töltéséről írok itt: Elektromos roller töltése mindennapi használat mellett

A cikk végén segítek, hogyan érdemes töltened a rollert, hogy évek múltán is minél jobb állapotban maradjon az akkumulátorod.

Elektromos roller akkumulátor élettartam

Elektromos roller akkumulátor élettartam a gyártók szerint

Az akkumulátor élettartamát alapvetően az befolyásolja, hányszor merítik le, és töltik fel teljesen. Ha az elmélet nem kielégítő, alább majd mutatom a saját tesztem eredményeit is.

Élettartam töltési ciklusok szerint

A legtöbb gyártó 300-500 teljes (0%-ról 100%-ra) töltési-merülési ciklusra hitelesíti a celláit. Tehát ennyiszer lehet egy akkut teljesen feltölteni anélkül, hogy a kapacitása 70% alá csökkenjen. (tehát a pl. 500 ciklus elérésekor nem 0% lesz a cellák kapacitása, hanem nagyjából 70%-os.)

Darabszám tekintetében ennél többször is töltheted az akkut. Ha például egy töltés alatt 20%-ot töltesz bele, akkor az nem egy 100%-os töltési ciklusnak számít, hanem 1 db töltési ciklus 1/5-ének.

Élettartam kilométerekben

Néhány rollergyártó az akku élettartamát a megtehető kilométerek számával adja meg. A Cory rollereinél találkoztam vele, hogy 10 000 és 20 000 km-ben határozták meg az akkuik élettartamát. Ennek oka, hogy a vevő számára értelmezhetőbb a megadott kilométerek száma, mint az elméleti töltési ciklusra vonatkozó adat. A cikk írásának idején sajnos kevés gyártó tünteti fel ezt az adatot a termékei leírásában.

Összefoglalva

Ez élettartamot hivatalosan a fenti módon számolják, hogy megsaccolhasd, mire számíts a vásárlás után. A baj csak az, hogy ez semmilyen konkrét viszonyítást nem ad a valóságról, mert a Li-Lion akkumulátorok élettartamát az elektromos rollerekben egy csomó más tényező is befolyásolja. Valamint azt sem fogod tudni megsaccolni, mennyire gyorsan veszíti majd az akku a kapacitását (mennyire kezd degradálódni).

xiaomi eroller akkumulátor hatótáv teszt

Elektromos roller akkumulátor élettartam teszt

Az e-roller akkumulátor tesztem lényege az volt, hogy a Xiaomi M365 elektromos rolleremmel a lehető legkisebb szintkülönbségű bicikliúton addig mentem, amíg meg nem állt alattam. Ezzel a módszerrel egyszer lemerítettem a rollerem 2019-ben, és szinte napra pontosan 2 évvel és 5000 km-el később, 2021-ben is.

Hogyan mértem?

 • Eredeti, módosítatlan szoftver
 • Eco mód
 • Teljes gáz, tempomattal (hogy minden elindulásnál pontosan egyforma sebességre tudjak gyorsítani)
 • A lehető legkevesebbet lassítottam és gyorsítottam – gyakorlatilag a teljes távot egyenletesen haladva teljesítettem
 • Megvártam, amíg a roller teljesen meg nem állt alattam (ez mindkét alkalommal 31V akkufeszültség alá merülve történt meg)
 • távolságot az M365 tools applikáció mérte bekapcsolt GPS-el

Mindkét alkalommal a fentieket szem előtt tartva mentem. A terepviszonyok és a súlyom szintén nagyjából ugyanannyi volt.

Az akkumulátor élettartam teszt eredménye

A mérésem alapján a Xiaomi rollerem akkuja 3 év, többnyire napi használat, és 5400 megtett kilométer után gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint új korában.

Az eredmény számokban

 • 1. méréskor megtett távolság (2019. augusztus): 36,73 km
 • 2. mérés 2 évvel és kb. 5000 km-el később (2021. augusztus): 36,90 km

Tehát szinte méterre pontosan ugyanannyit tud a roller most, mint új korában.

Hányszor volt töltve az akkumulátor?

Ha érdekelnek a számok, ennyit volt töltve a roller a 2 teszt között:

 • Állapot az 1. mérés idején 2019-ben: Töltések száma – 67 , Töltési ciklusok száma – 39
 • Állapot a 2. méréskor 2021-ben: Töltések száma – 302, Töltési ciklusok száma – 188

Következtetés

Ha vigyázol az elektromos rollered akkumulátorára (lásd a töltésről szóló írásomat itt: Elektromos roller töltése mindennapi használat mellett, E-roller töltése ritka használatnál, akkor annak élettartamára nem lesz majd panaszod.

Az állításom 3 esetben biztosan nem lesz igaz: lásd a következő szakaszt!

Az e-roller akkumulátor élettartamát alapvetően befolyásoló 3 tényező

1. Cellák minősége

Sajnos, nem mindegy, hogy az elektromos rolleredben jó minőségű, márkás cellák vannak (pl. LG, Samsung, Panasonic), vagy valamilyen kínai alternatíva. Kínai cellákból is van jobb és rosszabb minőségű. Ha a rosszabbikat fogod ki, előfordulhat, hogy a fentinél rosszabb állapotban lesznek a celláid 2-3 év elteltével.

Sajnos, bárhogyan is használod a rolleredet, a rossz minőségű cellák könnyen tönkre tudnak menni.

A Xiaomi elektromos rollerekben is régebben LG cellák voltak (az általam közölt tesztadatok is LG akkupakkra vonatkoznak). Sajnos az új Xiaomi e-roller modellek között már felbukkantak a kínai cellás verziók is, amelyekről nem tudni, mit fognak bírni évek után.

2. A „töltési kultúra”

Erről bővebben ezekben a sikkekben írok:

Elektromos roller töltése

3. Tuning mértéke

Az én eredményem módosítás nélküli gyári szoftverrel jött ki. A gyári beállítások elkerülik az akku túlzott igénybevételét és a fokozott melegedését. Ez a két szempont alapvető fontosságú a hosszú élettartam elérésében.

Az elektromos roller tuning a teljesítmény növelésével egy időben az akkut is jobban igénybe veszi. Így nem meglepő, ha annak élettartama a szokásosnál nagyobb mértékben csökken.

Hogyan töltöm a rolleremet, hogy szinte semmit nem romlott a kapacitása?

 • A legtöbbször 100%-ra, általában éjszaka.
 • Ha meleg az akku (30 fok felett), töltés előtt megvárom, hogy lehűljön.
 • Ha hosszabb ideig nem megyek vele, 50%-ra merülve hagyom (A Xiaomi rollernél: 36 V-os akkufeszültség).
 • Csak közvetlenül használat előtt töltöm 100%-ra.
 • Akkor töltöm újra, amikor már tudom, hogy nem fogja kibírni a következő napot.
 • Nem tárolom 1 napnál tovább 100%-on.
 • Télen-nyáron szobahőmérsékleten tárolom.
 • Ahol lehet, kerülöm a hideg tárolást, és a forró, napsütéses parkolást.

Itt teszteltem az e-rollerem akkuját

Az alábbi 2 útvonalon teszteltem a rollert. Mindkettő aszfaltos, jó minőségű bicikliút. Ha van kedved egy rolleres kirándulásra, a második útvonalat jó szívvel tudom ajánlani egy nyugodt gurulásra.

 • Ha jó az idő, és viszel magaddal fürdőfelszerelést, a bicikliútról a Duna-partra lesétálva úszhatsz is egyet.
 • Kitérő nélkül útba esik étterem, kilátó és egy Üvegtigris-szerű büfé is.

Hamarosan…