Elektromos roller esőben

Elektromos roller esőben használhatósága a konkrét típustól függ. 3 év távlatából azt a tippet tudom adni, hogy a Xiaomi M365 és társai jól bírják az esőt is. 1 dologra viszont figyelj oda!

A cikk végén megtalálod a vízállósági IP jelölések magyarázatát is. A termékleírásokban ezzel lejzik, mennyire vízálló egy-egy modell.

Az elektromos rollerek jó része vízálló, bár mint ahogy semminek, ennek az eszköznek sem tesz jót a túl sok nedvesség. Van néhány roller, amelyik egyáltalán nem vízálló (pl. a Kaabo Mantis), ezért vásárlás előtt mindenképpen nézz utána a részleteknek. Ha egy termékleírásban nem találod meg a termék vízállósági besorolását, akkor vagy hanyag kereskedőtőtől készülsz vásárolni, vagy a roller nem vízálló.

A vízálló modellek esetében is, mivel a rollert elektronika vezérli, érdemes minél kevesebb nedvességnek és páralecsapódásnak azt kitenni. Ettől függetlenül az elekrtomos roller egy közlekedési eszköz, nem hímes tojás. Akkor használd, amikor szükséged van rá, és biztonságosan tudsz vele közlekedni.
Vigyázz! Az elektromos roller esőben és hóban sokkal könnyebben kicsúszik alólad.

elektromos roller esőben

Elektromos roller esőben

Az említett Xiaomi  fő részei kellően esőállók, 1 dolgot kivéve.

Az M365 bekapcsoló gombja éppen a kormányrúd tetején van. Így a gomb mellett beszivárgó eső a műanyag fedél alatti részeket áztathatja el.

Vannak olyan rolleres vélemények, amelyek szerint nem árt neki a kormány beázása. De vannak olyan hozzászólások is, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják.

Én a fékkart, bekapcsoló gombot és a gázkart is szárazra szoktam törölni. Mindháromban elektromos érzékelők vannak, nem áztatom őket feleslegesen.

Elektromos roller gomb beázás esőben
Ez a gomb ázik be könnyen a rolleren esőben

Hogyan védheted meg az elektromos roller beázó részeit esőben?

A Xiaomi M365-nél 2 választásod van:

 1. A gomb leragasztása sima celluxszal (megfelelő szélességben). Ez nem szép, de gyors megoldása a problémának. Ha leválik a ragasztó, teszel rá újat.
 2. Szilikon vagy 3D nyomtatott esővédő kormánytakaró. Ebből 2 típus van. A gagyibbakat nem lehet leragasztani. Csak rá kell tenni a kormányúd tetejére, és annyi. Ennek az a hátránya, hogy én pl. 1 hónap leforgása alatt elvesztettem a szilikon takarómat.
  A kevésbé gagyi darabok leragaszthatóak. Nehezebb elveszíteni őket.

Nap ellen is véd az esővédő

A kormány felső részén levő elektronikát fekete fedél védi. Ez a nyári napsütésben percek alatt forró tud lenni. Az elektromos alkatrészeknek pedig az esőn kívül a meleg tesz a legrosszabbat.

Ha van esővédőd, az nyáron a nap forróságától is védi a kritikus részeket.

Mi a helyzet az elektromos rollerrel hóban?

Harmadik éve használom a rollerem téli latyakban is. Ebben az időszakban gyakrabban kell takarítani, de még egyetlen alkatrész sem ázott be.

Az elektromos roller tisztításáról itt olvashatsz – van egy gyors és tökéletes tippem, amit segít neked is a tisztán tartásban.

Elektromos roller eső- és vízállósági jelölése (az IP)

Az elektromos rollerek vízállóságának magyarázatát itt olvasd el: Elektromos roller vízállóság

Néhány gyakoribb vízállósági besorolás:

 • Nincs – Okosabb dolog elkerülni minden nedvességet
 • IPX4 – Nedves talaj (nem pocsolya), köd, csepergő eső
 • IPX5 – Gyenge eső, tócsa
 • IP34 – Kevésbé poros, köves útviszonyok, nedves talaj, köd, csepergő eső
 • IP54 – Kevés közlekedés földúton, nedves talaj, köd, gyenge eső
 • IP55 – Alkalmi offroadozás, tócsa, gyenge eső
 • IP65 – Bármilyen útviszonyok, tócsa, gyenge eső
 • IP67 – Bármilyen útviszonyok, zuhogó eső, mélyebb tócsákat is kibír

8 hozzászólás “Elektromos roller esőben”

Hozzászólások lezárva