Elektromos roller töltése

Elektromos roller töltése helyesen, hogy ne legyen hónapok alatt kuka az akku. Elmondom, hogyan csináld, és mire vigyázz. A témában óriási félreértések keringenek (a lítium-ion akkumulátorok körüli mérhetetlen félretájékoztatás miatt), de te pontosan érteni fogod a lényeget.

Bónusz az elektromos rollerek töltéséhez:

 • Megérted, miért káros, ha nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem töltöd 100%-ra a rollered
 • Amint megérted, hogyan töltsd az elektromos rolleredet, meg fogod érteni, hogyan tölts minden más elektronikát is, aminek li-ion akkuja van. A li-ion akkuk működéséről itt írok.
 • Rá fogsz jönni, miért megy tönkre olyan gyorsan az elektromos roller mellett a fényképezőgép, laptop, elektromos csavarhúzó, porszívó, akciókamera és minden más akkus eszköz is, ha rosszul bánnak velük.

Olvasd el a részleteket!

A legfontosabb tudnivaló: Minél kevesebb időt töltsön az akku teljesen feltöltve!

Annak garanciája, hogy bízhatsz az itt leírtakban az, hogy 2 év és 5000 km különbséggel csináltam egy-egy hatótáv tesztet a rolleremmel. Két év elteltével is szinte méterre pontosan ugyanannyi kilométert tettem meg a jócskán használt akkummal. A pontos eredményekért kattints ide: Elektromos roller akkumulátor élettartam

Elektromos rollerek töltése helyesen

Rögtön az elején megfordítom a problémát: sokkal fontosabb arra odafigyelned, hogyan ne töltsd az elektromos rollert. Megosztom veled a lítium-ion akkukkal kapcsolatban összeszedett 7 éves tapasztalatomat is, amit elektronikai szervizesként szereztem.

Az elektromos roller helyes töltése, ha a roller napi használatban van

Napi használat során gyakorlatilag mindegy, hogyan és mennyit töltöd a rollert. Az akku olyan eszköz, mint a maratoni futó. Ha edzésben van, jó teljesítményt fog leadni. Így tehát:

 • Teljesen lemerítheted, ha úgy jön ki a lépés (bár ez 1 dolog miatt nem mindig tanácsos, de majd elmagyarázom)
 • Ha éjjel töltöd (én akkor szoktam), nyugodtan rajta hagyhatod a töltőt reggelig. Lemértem fogyasztásmérővel. Ha az akku megtelik, a töltés teljesen megáll (nekem ilyenkor 0,5 watt körüli teljesítményt vesz fel a töltő)
 • Napközben nyugodtan rátölthetsz, ha elfogy a hatótáv. Lejjebb megmutatom, mennyi az a legkevesebb idő, amennyi alatt a legtöbb hatótávot lehet rátölteni egy Xiaomi m365 elektromos rollerre.
 • Töltés előtt akármennyi lehet a töltöttséged. 20%-30%-40%-50%-akármennyi százalék. Ez miatt nem kell aggódni. Ha tölteni kell, hát tölteni kell.

Én akkor szoktam tölteni a rollert, amikor már tudom, hogy nem fogja kibírni a következő napot.

Hogyan tölts, ha téliesítesz, vagy csak néha használod az elektromos rollert

 • A pihenő előtt ne töltsd fel 100%-ra a rollert. Nem jó neki, ha teli töltve tárolják. Az akkuk névleges feszültsége ugyanis 3,6-3,7 V. Teli töltve a cellafeszültség általában 4,2 V körül van. Ez magasan több mint a „gyári” névleges érték. Tárold hát inkább 3,6 V-on.
 • Tárold a rollert kb. 50%-ra töltve. Ilyenkor a cellafeszültség általában 3,6 V. Havonta érdemes ellenőrizned a cellafeszültségeket. Ha gyengébb minőségű akkukkal van szerelve a rollered, azok néhány hét alatt veszítenek a feszültségükből.
  A Xiaomi roller esetében az LG cellákkal szerelt változatok hónapok alatt is elenyésző töltés veszítenek. A gagyibb akkuknál rosszabb a helyzet
  Ha gyengébb minőségű akkuval szerelt rollered van, azt azért időnként érdemes ellenőrizni. (Sajnos mostanában a Xiaomikat is egyre gyakrabban kínai cellákkal kínálják. A cellák márkáját pl. az m365 tools applikációban tudod kideríteni.)
 • Lehetőség szerint szobahőmérséklet közelében tárold a rollert. A melegebb és a hidegebb sem használ a technikának.
 • Kerüld a páralecsapódás kialakulásának lehetőségét (hideg-meleg váltakozása) – ha például télen a kinti hideg túlzottan lehűtötte a rollert (10 fok vagy kevesebb), ne kezdd el tölteni, csak ha már szobahőmérsékletre melegedett.
 • Mindig csak közvetlenül a használat előtt érdemes teljesen feltölteni a rollert.

Mikor nem ajánlott az elektromos roller töltése

 • Ne tölts hideg akkut (nincs konkrét hőfok, de 15 fok alatt én nem indokolt esetben nem tölteném)
 • Ne töltsd meleg akkut (35 fok felett sem tenném. 45 fok felett pedig általában az elektronika nem is engedi a töltést). Érdekes infó: A li-ion akkuk a hozzáférhető információim szerint 60-70 fok körül minősülnek tűzveszélyesnek – tehát nyáron jobb, ha nem tartod a kocsiban a tűző napon.

Mennyi idő alatt lehet a legtöbbet az elektromos rollerbe tölteni?

Az alábbi görbe a Xiaomi M365 töltését mutatja (valós mérés). A töltés ugyanis nem mindig azonos tempójú.
Valahogy így néz ki: lassabb-gyors-lassú.

A grafikonon minél lejjebb kúszik a kék vonal, annál több energiát vesz fel a roller akkuja. A jobb oldali kék számok jelzik a felvett teljesítményt wattban.

Elektromos roller töltése grafikon

A “3 órás” tanulság:

 1. Ebben a konkrét esetben az elektromos roller az első 3-3,5 órában vette fel a legtöbb energiát. Tehát 3 óra alatt lehet a legtöbb hatótávot a legkevesebb idő alatt a rollerbe tenni (a töltés 90%-a)
 2. 90%-nál a töltés erősen visszaesik (lásd a meredeken emelkedő görbét). Tehát a töltés maradék kb. 2 órájában már minimális hatótávot nyersz.

Érdemes neked is lemérned, hogyan tölt a rollered, és tudni fogod, mikor nincs értelme várni a további töltésre.

A mérést az M365 Tools app logolás funkciójával csináltam. Bekapcsolt állapotban töltöttem a rollert, és a telefonnal logoltam a „fogyasztását”.

Miért ne merítsd le teljesen a rollert

Megfigyeltem, hogy a roller akku célláinak feszültségei közvetlenül a teljes lemerülés előtt már nagyon eltérnek egymástól (megnő a cellafeszültség különbség). Az akku ugyanis nem egy darab valami, amiből jön az áram, hanem olyan, mint egy hangyaboly. Sok kis hangya összeadott ereje adja a hangyaboly teljes erejét, amivel el tudnak vonszolni akár sokkal nagyobb bogarakat is.

Amikor a hangyák elfáradtak, nem mindegyik fejt már ki ugyanakkora erőt. Van, amelyik még bírja vonszolni a bogara, némelyik már nem. Ezért a hangyák elkezdenek aránytalanul elfáradni.

Az akkuk esetén sok kis cella jelképezi a hangyákat, az akku(pakk) a hangyabolyt.

Az egyre jobban kifáradt cellák feszültsége eltérően csökken, ezért a cellák eltérő terhelést kapnap. Az eredmény, egy felesleges kínzás. Ezért írtam fentebb, hogy lehetőség szerint ne gyakran merítsd le teljesen az elektromos rollert.

Miért KÁROS, ha nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem töltöd 100%-ra a rollered?

Ezt az alcímet talán nem vártad volna. A legelterjedtebb nézet miatt a “hozzáértők” többsége azt állítja, hogy nem szabad teljesen teletölteni a lítium akkukat, mert akkor végük lesz. A fentebb írtakat is értelmezheted így. De azonnal megérted, miért írom most mindennek az ellenkezőjét.

Minél kevesebb ideig kell 100%-ra töltve tárolni a rollert. Ez igaz. De, ha egyáltalán nem töltöd teli, ugyanúgy ártasz neki, mint azzal a 6 dologgal, amit a cikk végén összefoglalok.

A magyarázat egyszerűen

 1. Az e-roller akkuját több összekapcsolt cella alkotja (A Xiaomi m365 esetében 30 cella van egy akkuban)
 2. A cellák feszültségeinek a lehető legkisebb mértékben szabad csak eltérni. Különben egyenetlenül használódnak, és a hatótáv is csökken miatta.
 3. A használat során a cellafeszültség különbségek egyre nagyobbak lesznek. Ezeket az akku elektronikája egyenlíti ki. Balanszírozásnak is hívják ezt a folyamatot.
 4. A balanszírozó cellafeszültség kiegyenlítés viszonylag lassú folyamat. Legtöbbször az akkuk 100%-ra töltése után kezdődik meg.
  Ekkor, a töltő már zöldet mutat, de nagyon lassú töltéssel az elektronika próbálja kiegyenlíteni a cellák közötti feszültségkülönbségeket.

Ezért kell tehát időnként teljesen feltölteni, és hosszabb ideig töltőn hagyni a rollert (akár 10-15 órát). Ha van fogyasztásmérőd, azzal ellenőrizni tudod, mikor lesz a töltő fogyasztása a legközelebb a 0 watthoz. Olyankor van kész a balanszírozás.

Ha ezt a folyamatot sokáig kihagyod, legalább annyit ártasz az akkunak (ha nem többet), mint ha sosem töltöd teli a rolleredet.

Összefoglalva: 6 dolog, ami a legjobban árt az elektromos roller akkujának

 1. A túl hideg
 2. A túl meleg
 3. Hosszú tárolás teli töltve (hetek, hónapok)
 4. Hosszú tárolás teljesen lemerülve (hetek, hónapok)
 5. Melegen töltés
 6. A 100%-ra töltés és cellafeszültség kiegyenlítés mellőzése hosszú ideig

Xiaomi roller nem tölt

Ha nem tölt a Xiaomi rollered, kattints ide, és nézz utána, mi lehet az oka: Xiaomi roller nem tölt

4 hozzászólás “Elektromos roller töltése”

Hozzászólások lezárva