Elektromos roller blog, Xiaomi roller teszt

Elektromos roller töltése

Elektromos roller töltése helyesen, hogy ne legyen hónapok alatt kuka az akku. Elmondom, hogyan csináld és mire vigyázz. A témában óriási félreértések keringenek (a lítium-ion akkumulátorok körüli mérhetetlen félretájékoztatás miatt), de te pontosan érteni fogod a lényeget.

Bónusz az elektromos rollerek töltéséhez:

 • Amint megérted, hogyan töltsd az elektromos rolleredet, meg fogod érteni, hogyan tölts minden más elektronikát is, aminek li-ion akkuja van. A li-ion akkuk működéséről itt írok.
 • Rá fogsz jönni, miért megy tönkre olyan gyorsan a fényképezőgép, laptop, elektromos csavarhúzó, porszívő, akciókamera és minden más akkus eszköz is.

Olvasd el a részleteket!

Elektromos rollerek töltése helyesen

Rögtön az elején megfordítom a problémát: sokkal fontosabb arra odafigyelned, hogyan ne töltsd az elektromos rollert. Megosztom veled a lítium-ion akkukkal kapcsolatban szerzett 7 éves tapasztalatomat is, amit elektronikai szervizesként szereztem.

Az elektromos roller helyes töltése, ha a roller napi használatban van

Napi használat során gyakorlatilag mindegy, hogyan és mennyit töltöd a rollert. Az akku olyan eszköz, mint a maratoni futó. Ha edzésben van, jó teljesítményt fog leadni. Így tehát:

 • Teljesen lemerítheted, ha úgy jön ki a lépés (bár ez 1 dolog miatt nem mindig tanácsos, de majd elmagyarázom)
 • Ha éjjel töltöd (én akkor szoktam), nyugodtan rajta hagyhatod a töltőt reggelig. Lemértem fogyasztásmérővel. Ha az akku megtelik, a töltés teljesen megáll (nekem ilyenkor 0 watt teljesítményt vesz fel a töltő)
 • Napközben nyugodtan rátölthetsz, ha elfogy a hatótáv. Lejjebb megmutatom, mennyi az a legkevesebb idő, ami alatt a legtöbb hatótávot lehet rátölteni az elektromos rollerre.
 • Töltés előtt akármennyi lehet a töltöttséged. 20%-30%-40%-50%-akármennyi százalék. Ez miatt nem kell aggódni. Ha tölteni kell, hát tölteni kell.

Én akkor szoktam tölteni a rollert, amikor már tudom, hogy nem fogja kibírni a következő napot.

Hogyan tölts, ha téliesítesz, vagy csak néha használod az elektromos rollert

 • Pihenő előtt ne töltsd fel 100%-ig a rollert. Nem jó neki, ha teli töltve tárolják. Az akkuk névleges feszültsége ugyanis 3,6-3,7 V. Teli töltve a cellafeszültség a általában 4,2 V körül van. Ez magasan több mint a „gyári” névleges érték.
 • Tárold a rollert kb. 50%-ra töltve. Ilyenkor a cellafeszültség általában Nem kell idővel rátölteni! Ez a tévhit egy bullshit. A tapasztalatom az, hogy még a motorbiciklik esetén is a töltőgyártók bullshitjének érzem a „tölts rá időnként az akksira” ukázt, de ez egy másik történet.
  A Xiaomi roller esetében még hónapok alatt is elenyésző töltés veszik csak el. Kipróbáltam.
 • Lehetőség szerint szobahőmérséklet közelében tárold a rollert. A melegebb és a hidegebb sem használ a technikának.
 • Mindig csak közvetlenül a használat előtt érdemes teljesen feltölteni a rollert.

Mikor nem ajánlott az elektromos roller töltése

 • Ne tölts hideg akkut (nincs konkrét hőfok, de 15 fok alatt én feleslegesen nem tölteném)
 • Ne töltsd meleg akkut (35 fok felett sem tenném. 45 fok felett pedig általában az elektronika nem is engedi a töltést). Érdekes infó: A li-ion akkuk a hozzáférhető információim szerint 60-70 fok körül minősülnek tűzveszélyesnek – tehát nyáron jobb, ha nem tartod a kocsiban a tűző napon.

Mennyi idő alatt lehet a legtöbbet az elektromos rollerbe tölteni?

Az alábbi görbe a Xiaomi M365 töltését mutatja (valós mérés). A töltés ugyanis nem mindig azonos tempójú.
Valahogy így néz ki: lassabb-gyors-lassú.

Minél lejjebb van a kék vonal, annál több energiát vesz fel a roller akkuja. A jobb oldali kék számok jelzik a felvett teljesítményt wattban.

Elektromos roller töltése grafikon

A “3 órás” tanulság:

 1. Ebben a konkrét esetben az elektromos roller az első 3-3,5 órában vette fel a legtöbb energiát. Tehát 3 óra alatt lehet a legtöbb hatótávot a legkevesebb idő alatt a rollerbe tenni (a töltés 90%-a)
 2. 90%-nál a töltés erősen visszaesik (lásd a meredeken emelkedő görbét). Tehát a töltés maradék kb. 2 órájában már minimális hatótávot nyersz.

Érdemes neked is lemérned, hogyan tölt a rollered, és tudni fogod, mikor nincs értelme várni a további töltésre.

A mérést az M365 Tools app logolás funkciójával csináltam. Bekapcsolt állapotban töltöttem a rollert, és a telefonnal logoltam a „fogyasztását”.

Miért ne merítsd le teljesen a rollert

Megfigyeltem, hogy a roller akku célláinak feszültségei közvetlenül a teljes lemerülés előtt már nagyon eltérnek egymástól (megnő a cellafeszültség különbség). Az akku ugyanis nem egy darab valami, amiből jön az áram, hanem olyan, mint egy hangyaboly. Sok kis hangya összeadott ereje adja a hangyaboly teljes erejét, amivel el tudnak vonszolni akár sokkal nagyobb bogarakat is.

Amikor a hangyák elfáradtak, nem mindegyik fejt már ki ugyanakkora erőt. Van, amelyik még bírja vonszolni a bogara, némelyik már nem. Ezért a hangyák elkezdenek aránytalanul elfáradni.

Az akkuk esetén sok kis cella jelképezi a hangyákat, az akku(pakk) a hangyabolyt.

Az egyre jobban kifáradt cellák feszültsége eltérően csökken, ezért a cellák eltérő terhelést kapnap. Az eredmény, egy felesleges kínzás. Ezért írtam fentebb, hogy lehetőség szerint ne gyakran merítsd le teljesen az elektromos rollert.

Összefoglalva: 5 dolog, ami a legjobban árt az elektromos roller akkujának

 1. A túl hideg
 2. A túl meleg
 3. Hosszú tárolás teli töltve (hetek, hónapok)
 4. Hosszú tárolás teljesen lemerülve (hetek, hónapok)
 5. Melegen töltés

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük