Elektromos roller blog, Xiaomi roller teszt

Milyen elektromos rollert vegyek?

Milyen elektromos rollert vegyek, ha fontos az ár, jó legyen a minőség, és ne legyen gagyi az elektromos roller? Naponta használok egy 250 wattos (Xiaomi M365) és egy 1000 W-os (Kaabo Mantis) elektromos rollert is. Segítek neked, én milyen szempontok alapján választottam elektromos rollert, hogy könnyebb legyen neked is jól dönteni.

Kitérek arra is, milyen elektromos rollert érdemes venni nőknek.

Milyen elektromos rollert érdemes venni?

4 dolog határozza meg, hogy milyen elektromos rollert érdemes venni. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az akkuteljesítmény és a motorerő nem minden. Nagyon nem. Ha e két feltétel alapján döntenénk, akkor mindenki a legerősebb vaddisznó rollereken járna. Mégsem teszi, és ennek nem a magas ár az egyetlen oka.

Sokszor az erős roller tudja igazán keservessé tenni a napi közlekedésedet. Pedig az elektromos rollerezés célja elsősorban az, hogy kevesebb, és ne több gondod legyen.

Mit kell tisztáznod, mielőtt elektromos rollert veszel magadnak?:

 1. Napi munkába járásra használod az elektromos rollert, vagy szabadidős kikapcsolódásra (melyik a jellemzőbb)?
  Napi használatban a kisebb, kompaktabb rollerek a jók, pl. Xiaomi, Cory, egyéb kis kategóriás modellek. Szabadidős célra a nagyobb testű, erősebb darabok az élvezetesebbek, pl. Inokim, Kugoo, Dualtron, Kaabo, Vsett, stb…
  (van egy keskeny középút is a nagy és kis rollerek között, erről alább írok még pár sort)
 2. Hány kiló vagy? (80 kg felett lehetőleg 300 W vagy nagyobb teljesítményű rollert vegyél)
 3. Hány kilométert teszel meg naponta (egy töltésre)? Kb 280-300 Wh-nál (wattóra) kisebb akkukapacitású rollert nem vennék, bármennyi hatótávot is írnak hozzá.
 4. Mennyire kátyús útvonalon jársz a leggyakrabban? A nem teljesen sima aszfalt, vagy a kátyús utak keservessé teszik a lengéscsillapító nélküli, vagy tömör gumis rolleres közlekedést.

Hogyan válasszunk elektromos rollert? – 7 szempont

Én az alábbi szempontok szerint vettem az első elektromos rolleremet napi ügyintézésre autó és robogó kiváltására:

 1. Legyen ismert márka – olvasgattam az áruházak vevői visszajelzéseit, és arra jutottam, hogy az olcsó, névtelen rollerek akkujai tűnnek a legsilányabbaknak. Hét év elektronikai szervizes tapasztalatomból is azt tudom mondani, hogy hatalmas különbség van akku és akku között. Sokat tesz, hogyan használod őket, de a noname, gagyi cellák a megfigyelésem alapján rövidebb élettartamúak, mint a márkásak (pl. LG, Samsung, Panasonic).
  Ezenkívül, úgy gondolom, hogy a márkásabb elektromos rollerek anyaghasználata és összeszerelési minősége kevésbé van kispórolva az olcsó darabokhoz képest.
 2. Az akkuja legyen márkás LG, Samsung, stb.…lásd az előző pontot.
 3. Tömlős, felfújható gumija legyen – a tömör gumi jobban ráz. A vibráció jobban terheli a gerincet is, kevésbé kényelmes. Nedves úton könnyebben megcsúszik. Előnye, hogy nem kell félned a defekttől.
 4. Legalább 8-8,5 colos kereke legyen – ennél kisebb kerékkel a magyar utakon kis túlzással életveszély közlekedni. Az apróbb kátyúkban is könnyebb elakadni a kisebb kerékkel. Minél nagyobb az elektromos roller kereke, annál kevésbé rontják a komfortot az úthibák. Meg persze nehezebb vele fejre állni.
 5. Legalább 20-25 km hatótávja legyen –fontos tudnod, hogy a gyárilag feltüntetett hatótáv egy nagyon optimista adat. E mellé számítanod kell rá, hogy a hatótáv kb 2/3-át tudod normális tempóban, elfogadható menetdinamikával megtenni. Az akku merülése miatt az utolsó 1/3 távolság megtétele már csak langyos csordogálás.
  Főleg a Xiaomi Essential vásárlóknál látom, hogy meggyőzik magukat (a cikk írásakor leggyengébbnek számító) Xiaomi vásárlása mellett, és a nagyon pici, 180 Wh kapacitású akkuval szinte csak néhány kilométert tudnak megtenni.
 6. Ismertebb, elterjedtebb modell legyen – ez azért fontos, mert könnyebb alkatrészt, és szervizest találnod, ha baj van.
 7. Nem akartam lengéscsillapítósat, mert drágának tartottam. Ettől függetlenül a lengéscsillapító nagyon jó dolog.

A súly nagyon számít az elektromos roller választásánál

Tapasztalatom szerint napi használatra, ügyintézésre a 12-14 kg-s kategória a megfelelő. Ilyen súlyú rollert a legtöbben könnyen tudnak ide-oda pakolni, lépcsőzni vele, feltenni pl. buszra, és hasonló. Én a saját, 12 kg-s Xiaomi rolleremet a kormányrúdnál fogva, összecsukás nélkül tudom pakolgatni.

Az ilyen méretű darabot otthon és a munkahelyen is könnyen tudod tárolni. Vedd figyelembe, hogy a keskeny kormányszélesség nagyon megkönnyíti a kezelést beltérben.

A 15-20 kg-s elektromos rollereket már egy kézzel nehézkesen tudod kezelni. A nehezebb darabokat lépcsőzésnél két kézzel kell vinni, le kell hajolnod hozzá, és beltérben trükkösebb a tárolásuk. A szélesebb kormány megnehezíti a liftezést, benti ide-oda pakolást.

A köztes út a kicsi gyenge és a nagy erős roller vásárlása között

Ha azon gondolkodsz, hogy nem szeretnéd a legkisebb rollert megvenni, jól jönne a lengéscsillapító, de nem akarsz túl nagytestű elektromos rollerrel bohóckodni, akkor a cikk írásának időpontjában 2 modellt tudok szemrevételezésre ajánlani.

Rögtön hozzáteszem, hogy mindkettő kb. 20 kg súlyú, széles a kormányuk, és nem lesz velük olyan könnyű a napi közlekedés, mint egy alap Xiaomi Mi Scooterrel.

 • Dualtron Mini – kisebb testű, de nagyon erős roller. 50 km/h körül van a végsebessége. Elöl-hátul lengéscsillapítóval, amiben egy spéci műanyag betét cseréjével tudod puhábbá tenni a rugózását (a gyári rugózás viszonylag kemény).
 • Kaabo Mantis 8 – Szintén masszívabb, elöl-hátul rugózott elektromos roller, széles abroncsok. A Xiaomihoz képest fantasztikus fékrendszerrel. Ezzel már göröngyösebb úton sem kell visszafordulnod.

Milyen elektromos rollert érdemes venni nőknek?

Könnyebb, kevésbé robusztus elekrtomos rollerek, amelyekkel több hölgyet látok közlekedni:

 • Xiaomi M365 (létezik fehér színű kivitelben)
 • Xiaomi Mi Scooter 1S
 • Cory (A Cory Race piros színben is kapható, és van hátsó lengéscsillapítója)

Tipikusan a könnyebb, kevésbé robusztus elektromos rollereket szokták nőknek javasolni, de nincs kimondottan férfi vagy női roller. Minden az igényeidtől, ízlésedtől és vérmérsékletedtől függ.

Konklúzió

Mindennapi használat során számomra a Xiaomi M365, vagy a vele egyenértékű 1S modell verhetetlen. Ha 80 kg felett vagy, esetleg emelkedőket kell megmásznod, akkor én a Pro változatot venném nagyobb motorteljesítménnyel, nagyobb akkuval.

Ezek mind könnyű, kompakt, napi használatra kényelmes rollerek. Egy olyan közlekedési eszköz, amivel soha nem jut majd eszedbe, hogy „Ezt most hogyan tegyem ide?” vagy „Most ezt hogyan fogom felemelni?”.

Ezek a modellek kirándulásnál sem hagynak cserben, mert a kisebb autókban is szállíthatók.

Szerintem, az elekromos roller a mindennapokban egy segédeszköz, amivel problémákat akarok megoldani, nem pedig újakat kreálni vele.

Ha érdekelnek a hosszútávú tapasztalataim a Xiaomi M365 elektromos rollerrel, kattints ide: Xiaomi roller teszt

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük