Hogyan töltsd, ha ritkán használod az elektromos rollert

Hogyan ne tedd tönkre az elektromos rollered akkuját, ha csak hétvégente rollerezel, vagy télre elteszed a cuccot? Az elektromos rollerek, és úgy általában a lítium-ion akkumulátorok töltése körül komoly félreértések vannak. Te is rosszul töltötted eddig a rolleredet?

A töltésről szóló bővebb cikkért kattints ide: Elektromos roller töltése

Annak garanciája, hogy bízhatsz az itt leírtakban az, hogy 2 év és 5000 km különbséggel csináltam egy-egy hatótáv tesztet a rolleremen. Szinte méterre pontosan ugyanannyi kilométert tettem meg a jócskán használt akkummal is. A részletekért kattint ide: Elektromos roller akkumulátor élettartam

ritkább használat mellett elektromos roller töltése

Hogyan tölts, ha csak néha használod az elektromos rollert

  • Pihenő előtt ne töltsd fel 100%-ig a rollert. Nem jó neki, ha teli töltve tárolják. Az akkuk névleges feszültsége ugyanis 3,6-3,7 V. Teli töltve a cellafeszültség a általában 4,2 V körül van. Ez jóval több, mint a „gyári” névleges érték.
  • Tárold a rollert kb. 50%-ra töltve. Ilyenkor a cellafeszültség általában 3,6V körül van. Havonta érdemes ellenőrizned a cellafeszültségeket. Ha gyengébb minőségű akkukkal van szerelve a rollered, azok néhány hét alatt veszítenek a feszültségükből.
    A Xiaomi roller esetében az LG cellákkal szerelt változatok hónapok alatt is elenyésző töltés veszítenek. A gagyibb akkuknál rosszabb a helyzet.
  • Lehetőség szerint szobahőmérséklet közelében tárold a rollert. A melegebb és a hidegebb sem használ a technikának.
  • Mindig csak közvetlenül a használat előtt érdemes teljesen feltölteni a rollert.

Ha ment már tönkre “csak úgy” fényképezőgéped, akkus csavarhúzód, vagy bármi másod akkuja, az jó eséllyel a fenti szabályok be nem tartása miatt történhetett.

Mikor nem ajánlott az elektromos roller töltése

  • Ne tölts hideg akkut (nincs konkrét hőfok, de 15 fok alatt én feleslegesen nem tölteném)
  • Ne töltsd meleg akkut (35 fok felett sem tenném. 45 fok felett pedig általában az elektronika nem is engedi a töltést). Érdekes infó: A li-ion akkuk a hozzáférhető információim szerint 60-70 fok körül minősülnek tűzveszélyesnek – tehát nyáron jobb, ha nem tartod a kocsiban a tűző napon.

Mindennapi használat során az elektromos roller töltése