Xiaomi roller használati utasítás

Xiaomi roller használati utasítás új Xiaomi Essential, 1S, Pro, Pro2, m365 elektromos roller tulajdonosoknak az elmúlt években összeszedett tapasztalataim alapján.

Bónusz: 3 meglepő dolog, amit tapasztalni fogsz. Olvasd végig a cikket!

Az alábbi sorok Xiaomi Essential, 1S, Pro, Pro2, m365 tulajdonosoknak segít az első lépéseknél, és a későbbiekben is odafigyelni a legfontosabb dolgokra. Ahol tudok, ott adok linket a témáról szóló részletesebb cikkhez.

Xiaomi roller használati utasítás könyvvel

Xiaomi roller használati utasítás fontossági sorrendben

Olvass végig minden pontot! Ha a kezdő rolleresek bajba kerülnek, az általában az alábbi tudnivalók figyelmen kívül hagyása miat szokott lenni.

Bekapcsolás

A roller a kormány tetején levő gomb rövid lenyomásával lehet bekapcsolna.

Kikapcsolás

Nyomd hosszan a bekapcsológombot!

A roller egyébként néhány perc után magától is kikapcsol.

Lámpa bekapcsolása

Bekapcsolt állapotban nyomd meg röviden a bekapcsológombot!

Lámpa kikapcsolása

Nyomd meg újra röviden a bekapcsológombot.

Sebesség fokozat állítása

Gyors egymásutánban nyomd meg kétszer a bekapcsológombot az egyes módok között való léptetéshez!

Ha lassúnak vagy gyengének érzed a rollert, valósznűleg alacsonyabb fokozatban van a roller.

Elindulás a rollerrel

A rollernek gyárilag legalább 5 km/h sebességgel kell gurulnia, hogy gázt tudj adni. Állj a rollerre, lökd meg magad, majd adj gázt!

Lakásban, kis helyen tipikusan nem fog elindulni a roller, ha nincs akkora hely, hogy eléggé el tudj rugaszkodni.

Telefonos applikációk a használathoz

Az újabb Xiaomi elektromos rollerekhez „kötelező” letölteni valamilyen applikációt.

 • Ezzel kell aktiválni a rollert az első használat előtt.
 • Másodsorban az appok segítségével hozzáférhetők a roller adatai és beállításai.

Ha csak aktiválni szeretnéd a rollert, elég hozzá a MiHome eredeti gyári app. Nem sokat tud a többi appal összehasonlítva, de a célnak megfelel.

Androidos roller appok

 • Mi Home (gyári)
 • m365tools (ezt használom, van ingyenes verziója, sok infót mutat)
 • m365 Dashboard (nem használom, de sok rolleres szereti)

A Google Play áruházból tudod letölteni őket.

Ipone roller appok

 • MI home (gyári)
 • DarknessBot (több infót ad, sokan szeretik)

Az Apple App Storeból tudod letölteni őket.

Xiaomi roller használati utasítás szép lány

A Xiaomi roller „aktiválása” telefonnal

Töltsd le a gyári MiHome appot, és a felkínált lépéseken keresztül aktiváld a rollert.

Ha gondod akadna, itt találsz segítséget a párosítási/aktiválási hibák elhárításához: Xiaomi roller bluetooth aktiválás-párosítás hiba

Fújd fel a kereket!

Még akkor is tedd ezt meg, ha úgy hiszed, hogy megfelelő a gumi nyomása. A 3,5 bar alatti kerék hajlamos a kidörzsölődés miatti gyors defektre.

Ez azt jelenti, hogy a puha gumibelső forgás közben nekidörzsölődik a külsőnek. Az igénybevétel miatt elkopik. Fontos, hogy a guminyomásod mindig legalább 3,5 bar felett legyen.

Töltés utasítások a használat során

Tölteni lényegében bárhogy lehet:

 • Nem muszáj teljesen lemeríteni
 • Nem muszáj minden alkalommal teljesen feltölteni
 • Nem árt neki, ha egész éjjel töltőn hagyod
 • Rövideket is tölthetsz bele
 • Ne töltsd 20 fok alatt az akkut (ha van rá mód) – mármint az akku hőmérséklete ne legyen 20 fok alatt
 • Ne töltstd 30 fok felett az akkut (ha van rá mód) – az akku hőmérséklete ne legyen 30 fok felett

A Xiaomi rollerek töltéséről rengeteg mítosz kering. A 2018-tól tartó napi használat során kipróbáltam, milyen akkuhasználattal lesz tartós a rollered akkuja.

Xiaomi roller használati utasítás beöltözött nő xiaomi rollerrel

Tárolás

A tárolást tekintve a rollernek az állandó szobahőmérséklet a legmegfelelőbb. Ha hidegben tárolod a rollert (pl. garázs, kamra, autó, stb), az az akkunak sem tesz jót, másrészt az elektronikán megnöveli a páralecsapódás esélyét, ami korrózióhoz vezethet.

Esőben használat

A Xiaomi elektromos rollerek mértékkel, de bírják a nedvességet. 1-2 centis, sekély tócsán keresztül mehetsz vele. Én magam évek óta, télen-nyáron, vízben és szárazon is használom az m365 rolleremet. Még nem fordult elő beázás miatt probléma.

Fontos: Legalább 1 óvintézkedést meg kell tenned, mielőtt esőbe viszed a rollered. Olvasd el hozzá ezt a cikket: Elektromos roller esőben

Hatótávolság

2 dolgot fontos figyelembe venned a hatótávolság tekintetében:

 1. Az új roller akkuját néhányszor fel kell töltened, amíg eléri a csúcskapacitását.
 2. A roller gyári hatótávolsága sokszor köszönőviszonyban nincs a valóságban megtehető kilométerekkel.

Az a legenda terjedt el, hogy a gyári hatótávolságot 70 kg-s utassal, keményre fújt kerekekkel, sík terepen, 20 fok feletti hőmérséklet mellett, szélcsendben, megállás nélküli, 20 km/h sebességű rollerezésre értik.

Ez az állítás nem állhat messze az igazságtól, mert a hatótávolságot a fent felsorolt körülmények mindegyike befolyásolja.

A hatótávolságot leginkább befolyásoló tényezők:

 1. Utas súlya
 2. Megállások-elindulások gyakorisága
 3. Emelkedők
 4. Hőmérséklet
 5. Guminyomás
 6. Motorfék visszatöltés (KERS) erőssége – minél erősebb a visszatöltés, annál rövidebb a hatótáv. (Mert rövidebb távokat tudsz gázelvétellel gurulva „vitorlázni”.)

A saját példámból megpróbálhatsz kiindulni:

75 kg vagyok, visszatöltés: közepes. Az én esetemben így szokott alakulni az m365-ösöm hatótávolsága:

 • Gyári hatótáv ígéret: 30 km
 • Nyáron, napi városi cirkálás: 25-28 km lemerülésig
 • Téli hidegben, napi városi cirkálás: 18-20 km
 • Nyáron, egyenes futás 20 km/h, megállás nélkül: 36 km (erről a tesztemről itt olvashatsz: Elektromos roller akkumulátor élettartam – a cikk második része szól erről a rémáról)

A fenti adatokból látszik, hogy nem kell megijedned, ha a gyári hatótáv felét tudtad csak megtenni. Lehetnek olyan körülmények, amik mellett ez teljesen normális.

A hatótávról bővebben itt olvass: Xiaomi roller hatótáv

Mikor gyanakodhatsz, hogy hiba miatt csökken a hatótáv?

Ha a rollered egyenletesen merülve teljesíti az utat, akkor nagy baj nem lehet egy néhány hónapos rollerrel.

Ha viszont azt tapasztalod, hogy 70-80%-os töltöttségről hirtelen lemerül a roller, érdemes ránézni az akkud állapotára. (Tanácsot a hiba témájában itt tudsz online kérni: Elektromos roller közösségek online)

Xiaomi roller használati utasítás beöltözött nő

Használat hidegben

Ha lehűl a roller és az akkuja, előfordulhat, hogy lomhább lesz, el sem indul, vagy nem tudod tölteni. Érdemesebb minél melegebb helyen parkolnod.

Saját döntésed, hogy hidegben is használod-e a rollert. Ami fontos:

 • Hidegben könnyebb megcsúszni, elesni. Legyél fokozottan óvatos! Mindig viselj bukósisakot.
 • Érdemes jól felöltözni

Melegben használat

Ha felforrósodik a roller, előfordulhat, hogy lomhább lesz, el sem indul, vagy nem tudod tölteni. Érdemesebb árnyékos helyen, hűvösben parkolnod.

KRESZ és védőfelszerelés használata

A cikk írásának idején Magyarországon még nincs egyértelmű előírás a rollerek használatára. (bővebben itt olvass róla: Elektromos roller közlekedési szabályok)

Ettől függetlenül érdemes védőfelszerelést használnod: bukósisak (állvédős), csuklóvédő, térdvédő, stb…. A leggyakoribb elektromos rolleres sérüléseket ezzel a 3 eszközzel jó eséllyel mérsékelni tudod.

Az elektromos rolleres balesetekről itt fogok írni. Ha kész lesz a cikk, a szöveg linkké fog változni.

5 meglepő dolog, amit tapasztalni fogsz

Fékezéskor kikapcsol a motorfék

Ez talán a roller legveszélyesebb “tulajdonsága”. Nem gyártási- vagy szoftverhibáról van szó, és a jelenség csak teli töltött akkunál jelentkezik.

Ha kikapcsol a motorfél, akkor csak a hátsó fék segít a lassításban, ami lényegesen lassabban állítja meg a rollert, mintha minden tökéletesen működne.

A probléma akkor jön elő, ha teljesen feltöltött állapotban lejtőről ereszkedve fékezel, vagy esetleg sík terepen hirtelen szeretnél lassítani.

Az ok: A roller fékerejének nagy részét az első kerék energiavisszanyerő rendszere adja. Ez fékezéskor energiát tölt vissza az akkumulátorba. De! Ha az akku tele van töltve, az elektronika biztonsági okokból letiltja a visszatöltést. Ezzel együtt pedig ugrik a fékhatás.

A megoldás: Teljesen töltött állapotban az első 1-2 kilométeren óvatosan ereszkedj a lejtőkön, és kerüld a kemény fékezéseket. Miután az akku kellőképpen lemerült, a fékrendszer megbízhatóan fog működni.

A roller hazudik a fennmaradó kilométerekről

A roller töltöttségének kijelzése, a rendelkezésre álló akkukapacitás, és ezzel együtt a hátralevő kilométerek mennyisége is légből kapott adat. Amikor a roller 50%-osnak írja a töltöttséget, valójában már csak a kapacitás kb. 1/3-a van csak meg. Tapasztalni fogod, hogy 50% alatt feltűnően gyorsan elfogy a töltöttség. Az ok egyszerűen össefoglalva csak annyi, hogy nem a fennmaradó kapacitás felénél írja az app az 50%-ot.

Hidegben és melegben elgyengül a roller

Ha melegben a napon hagyod, vagy hidegben a szabad ég alatt marad a roller, az ereje csökkenni fog. Ennek oka, hogy a vezérlő elektronika és az akku is hővédelemmel van ellátva. Ha az ideális 20-30 fokos tartományon kívül kerül a vas, átmenetileg fogyni fog az ereje.

Merülés közben is gyengül a roller

Ahogy menet közben egyre kisebb lesz az akku töltöttsége, úgy a roller ereje is folyamatosan fogyni fog. A legjelentősebb erőveszteséget 50%-os töltöttség alatt fogod tapasztalni.

Nincs tempomat

A sebességtartó elektronika (tempomat) egyes rollerek szoftveréből hiányzik. Az applikációban látni fogod a funkciót, be is tudod kapcsolni, de a tempomat nem fog működni.

Bővebben a tempomat problémáról itt olvashatsz: Xiaomi roller tempomat

Jogi hozzáfűznivaló

A fentiek a teljesség igénye nélkül összeszedett, legfontosabb használati utasítások. Nem tartalmazzák azt, hogy a roller egy elektromos szerkezet, így be kell tartani az elektromos dolgokra vonatkozó előírásokat. Azt sem írom le, hogy a rollerezés veszélyes is lehet…minden közlekedési forma az. Tehát a leírtaktól függetlenül legyél minden szempontból körültekintő.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük