Elektromos roller közlekedési szabályok

Elektromos roller közlekedési szabályok tekintetében Magyarországon elég nagy a káosz, és a média hangulatkeltés. Összeszedtem a cikk írása idején tudható álláspontokat, és mutatom a szlovák példát videóval, ami alapján akár a magyar szabályozást is meg lehetne alkotni.

Frissítés 2022 június: A rollerszabályozásról elindult médiacunami ellenére még mindig nem találtam érvényes törvényi szabályozást az elektromos rollerekre vonatkozó közlekedési szabályok ügyében. Ezért a jogosítványra, kötelező biztosításra, alkoholfogyasztásra, életkorra vonatkozó korlátozások hírének terjesztése nem tűnik többnek egyszerű hangulatkeltésnél és klikkvadászatnál.

Hogyan tudod meg, hogy egy roller szabályokról szóló hír komolyan vehető-e?

 1. Egy hitelt érdemlő sajtóhírnek a következő részleteket kell tartalmaznia: Ki? Mit? Hol? Mikor? Miért? Ha valamelyik fontos részletet nem tartalmazza egy híradás, érdemes fenntartásokkal kezelni az adott ügyet.
 2. Fontos, hogy a valós szabályozás akkor születik majd meg, ha egy konkrét törvény, konkrét paragrafusára tudunk hivatkozni, amely az elektromos rollerek jogállását tisztázza. Egyelőre ilyenről nem tudni.
 3. Ha valamilyen cikkben nem találsz hivatkozást egy ilyen törvényre, akkor annak valóságtartalma számomra kétes. Gyakran szoktak hivatkozni a cikkekben olyanra, hogy “elintézték”, “betiltották”, “szabályozták”….”valakik”, akiket a hír egyáltalán nem nevez meg, törvényt nem idéz.
 4. Szinte lekövethetetlen belügyminiszteri vagy ügyészségi állásfoglalásokra is szoktak hivatkozni a hírekben, amelyek valószínűleg nem tekinthetők törvényi erejű rendelkezéseknek.
  (Kérés: ha kompetens jogászi végzettséggel rendelkezel, kérlek írd meg a cikk alatti kommentben a meglátásaidat az elektromos roller szabályok témájáról. Kérlek, mellékelj egy, a kompetenciádat igazoló szakmai linket is. Köszönöm!)

Ha a fenti jelenséggel találkozol, érdemes kétkedéssel kezelned a leírtakat.

Mindenekelőtt egy pontosítás – mi az elektromos roller?

Elektromos roller kifejezés alatt azt, a hagyományos rollerre nagyon-nagyon hasonlító járművet értem, ami az alábbi képen és, a videókban is látható.

Valami miatt a közbeszédben elektromos rollerként hivatkoznak azokra a széles kerekű, üléssel felszerelt, tulajdonképpen elektromos robogókra is, ami már jogilag segédmotoros kerékpárnak (smkp) is tekinthető. Az smkp-k használata már egyértelműbben szabályozott a rollerekénél. (nézd meg a videókat, sokkal érthetőbb lesz minden!)

Ebben a cikkben a képen látható elektromos rollerekre vonatkozó szabályokról van szó!

Elektromos roller közlekedési szabályok – amit eddig tudni lehet

Sajnos a cikk írásakor Magyarországon nem létezik egységes hozzáállás az elektromos rollerekre vonatkozó közlekedési kresz szabályok tekintetében.

Az interneten köröz néhány „örökzöld” elektromos roller szabályokról szóló cikk, amelyek egyértelműen állítják, hogy milyen szabályok vonatkoznak ezekre a közlekedési eszközökre. De úgy néz ki, hogy ezek inkább tekinthetőek klikkvadász tartalmaknak, mint hiteles támpontnak. Olvass tovább, és megtudod, miért.

Elektromos roller közlekedési szabályok

Elektromos roller közlekedési szabályok, amelyek az e-roller közösségekben terjednek:

 1. A belügyminiszteri állásfoglalás szerint az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak minősül (smkp) – ha ezt tekintjük irányadónak, akkor minden elektromos rolleren kötelező a bukósisak, kell kötelező biztosítás, használhatod az úttestet és a buszsávot is, valamint ittasan nem közlekedhetsz.
 2. Egyesek, állítólagos rendőrségi forrásokra hivatkozva ugyanezt mondják: az e-roller segédmotoros kerékpár – sajnos senki nem tud semmilyen törvényre hivatkozni. Ez azt jelentHETi, hogy az esetleges szabálysértési eljárásokat jogi szabályozás hiányában nem lehet lefolytatni.
 3. Szintén elektromos rolleres közösségekben terjedt a hír, hogy Szarvason külön ukáz írja elő a rendőröknek, hogy a kötelező biztosítással nem rendelkező elektromos rollereket büntetni kell.

A fenti három állítás sajnos a jelen állás szerint vagy igaz, vagy nem, mert a cikk írásakor nem találtam irányadó jogszabályt, ami egyértelműsítené az e-rollerek jogállását Magyarországon.

Egyedi e-roller szabályok például Tihanyban

Tihany az elsők között lépett fel az elektromos rollerek és segwayek ellen. Egyszerűen kitiltották őket a város fontosabb részeiből.

Erről itt olvashatsz bővebben. A cikkben térképet is találsz: https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/tihany-kitiltottak-az-onegyensulyozo-jarmuveket-elektromos-rollereket-a-forgalmas-helyekrol/

A budai palotanegyedből szintén ki vannak tiltva a rollerek, bár ez a szabályozás már a járulékos jogi káosz miatt nem vonatkozik egyértelműen az elektromos rollerekre.

Görgess tovább az ellentmondásokat taglaló videóhoz!

Egy 2021-es jogászos beszélgetés az elektromos roller kresz szabályairól

Elektromos rollerek szabályozása a KreszTV szerint

A videó rávilágít arra, hogy milyen, egymásnak ellentmondó jogszabályok vonatkoznak az elektromos rollerekre.

Elektromos roller szabályozás 2022-ben az M1 szerint

 1. Sajnos, itt is csak feltételezik, hogy milyen szabályok vonatkoznának az elektromos rollerekre, ha azok segédmotoros kerékpárnak minősülnének.
 2. A megszólaló jogász ebben a videóban is kifejti, hogy a rollert sajnos nem lehet segédmotoros kerékpárnak megfeleltetni.
 3. Sajnos azt sem árulják el a videóban, ki szerint kell jogosítvány és bukósisak az elektromos rollerekre. Bár, kétségkívül mindkét elvárás lényegesen biztonságosabbá tenné az e-rolleres közlekedést.

Elektromos roller közlekedési szabályok Szlovákiában

Saját tapasztalatom szerint Szlovákiában a rendőrséget nem izgatja különösebben az e-roller közlekedés (ha kirándulnál rollerrel Szlovákiában, itt van néhány útvonal tipp térképpel). Rendszeresen használom a rollert járdán, városon belül közúton (ésszerű forgalom mellett).

A szlovák e-roller szabályokról itt olvashatsz bővebben: Elektromos roller Szlovákia

Eddig egyszer sem állítottak meg, bár hozzáteszem, az e-rollerrel mindig úgy igyekszem közlekedni, mintha bicikli lenne (a közlekedési szabályok betartása tekintetében).

A rendőrségnek ez a véleménye az elektromos rollerek közlekedési szabályairól:

A szlovák szabályok a videó alapján összefoglalva:

 • Lakott területen és bicikliúton max. 0,5 ezrelék alkoholszint
 • Tilos mobilozni vagy más kütyüzni
 • Egy személy mehet egy rolleren
 • Lehet menni járdán séta tempóban
 • Lehet menni közúton
 • 15 év alatt tilos a közút
 • 15 év felett mehet a közút

Ha tudomásod van valamilyen hivatalos fejleményről elektromos roller kresz szabályok terén, jelezd azt a cikk alatti kommentben!