Elektromos roller télen

Elektromos roller télen – mire kell odafigyelni, mire számíts, öltözködési tippek.

Elektromos roller télen

A téli nyálkában csak olyan elektromos rollerrel érdemes közlekedni, amelyik valamennyire vízálló. Mielőtt nekifutnál, ellenőrizd, mennyire vízálló a rollered!

A vízállóságról itt találsz további infókat: Elektromos roller vízállóság

Elektromos roller télen

A legfontosabb dolgok télen

  1. A roller sokkal könnyebben megcsúszik (Figyelj oda, ha fagyos időben hirtelen egy árnyékos útszakaszra érkezel! Előfordulhat, hogy a napsütéstől védett szakaszok jegesek.)
  2. Közlekedj a száraz részeken! A latyak és a mélyebb tócsákból származó víz bejuthat a motorba. Sokáig nem fogod észrevenni a bajt, de idővel a motor belsejét kikezdi a rozsda.
  3. A hideg miatt a hatótávod csökkenni fog a melegben megtehető kilométerekhez képest.
  4. Ahogy hűl a roller, úgy veszíti majd az erejét is. Ha visszamelegszik, újra jó lesz.
  5. Ha a kocsiban „fagyasztottad” a rollert, előfordulhat, hogy hideg állapotban nem fog tölteni.

Általános infók a téli hideg rollerezéshez

A vízálló elektromos rollerek valamennyire télen is használhatók. Ha a rollerrel szobahőmérsékletről indulsz, és 10-20 perces utazás után szobahőmérsékletre érkezel, akkor a téli időjárás gyakorlatilag semmilyen káros hatással nem lesz a rollerre.

A cikk írásakor a már 3 telet átélt Xiaomi elektromos rolleremnek gyakorlatilag semmit nem csökkent a hatótávja (Erről itt olvass bővebben: Elektromos roller akkumulátor élettartam)

Roller akku használata télen

Viszonylag elterjedt félinformáció, hogy a roller akkuját károsítja a téli hideg. Ez egy olyan általánosítás, aminek megértéséhez pontosítanunk kell, az akku számára mi a hideg, és mit jelent a „károsítás”.

Az elektromos rollereket általában házban/lakásban tárolják szobahőmérsékleten. Az is általános, hogy a napi ingázások alatt 20-30 percnél tovább nem közlekednek vele téli hidegben (0 fok alatt).

Az ilyen esetben a roller 20-25 fokos szobahőmérsékletről indul, és ideális esetben legfeljebb 20-30 perc elteltével oda is érkezik meg. Az utcai hideg a roller vázát viszonylag gyorsan lehűti. Fagypont körüli rollerezésnél nekem 8-10 fokosnak szokta jelezni az applikáció a rollert. (Ez csalóka adat, mert az elektronika a kijelzett hőmérsékletet a vezérlőn méri. Az nem a roller felületi hőmérséklete. (De a probléma szempontjából ez most nem is fontos.)

Az akku nem hűl le a levegő hőmérsékletére

Sokan elfelejtik, hogy a fent leírt körülmények között az akku a hidegre érkezéskor még szobahőmérsékletű. Jó ideig az elviselhető tartományban is marad.

Természetesen igaz, hogy az akku a tél mínuszokban szintén elkezd lehűlni, de a menet közben termelődő veszteséghője jelentősen lassítja a lehűlést. Ennek következtében én 15-18 fokos akkuhőmérsékleteket szoktam mérni a téli cirkálások után. (ez az akku számára kellemes 20-30 fokos tartománytól csak néhány fokkal tér el.

Mindent összevetve tehát az a hideg, amivel a roller a legáltalánosabb helyzetekben találkozik, kevéssé van befolyással az akku általános technikai állapotára.

Téli öltözködési tippek elektromos rollerhez

Megfelelő sisak

Sajnos az átlagos bringás sisak nem a legmegfelelőbb viselet télen. (A tökéletes sisak kiválasztásához itt adok tippeket)

Ennek oka az, hogy a meleg időre tervezett bringás sisakok szellőzése rendkívül jó. Ez a pozitív tulajdonság télen ellenünk fordul. Rossz esetben a menetszél percek alatt képes lefagyasztani minden hajszálunkat (akinek van).

elektromos roller sisak hideg időre
Bal oldalon a hideg időre ideális sisak minimális szellőzéssel. Jobbra a hatalmas szellőzőnyílásokkal ellátott általános sisak. A pirossal bekeretezett szellőzőnyílások méretéből jól látszik, hogy a bal oldali modell az ideálisabb választás rollerezéshez hidegben.

A költségtakarékos megoldás egy gördeszkás sisak, BMX sisak, vagy görkorcsolyás sisak beszerzése. Végső esetben egy bélelt sísisak lehet a jó választás.

Az ilyen sisakoknak jóval mérsékeltebb a szellőzése. Megvédik a fejet a hidegtől.

Mindenki saját igénye és pénztárcája szerint választhatja ki a megfelelőt.

Sapka és maszk téli rollerezéshez

Én elektromos roller vásárlása után egy gördeszkás sisakba ruháztam be (a fenti képen a bal oldalon látod). A sisak felépítése olyan, hogy a belső ütéselnyelő réteg és a külső héj között levegőréteg van. Ez nyáron megvéd attól, hogy átforrósodjon a sisak belseje. Télen pedig véd a hidegtől is.

A cidriben annyival egészítem ki a felszerelést, hogy egy nagyon vékony sapkát veszek fel a sisak alá. Ez megvédi a fülemet is a lefagyástól.

Vékony sapka elektromos rollerre hideg időben
Ilyen, nagyon vékony sapkát veszek a sisak alá, hogy megvédje a fülemet a lefagyástól. Ezt a darabot a Kik-ben szereztem fillérekért.

Mindezek mellé egy olyan thermo nyakvédőt is hordok, amit az orromig fel tudok húzni.

Így a fagyos levegő egyáltalán nem okoz gondot elektromos rolleren.

nyakmelegítő elektromos rollerre hideg idő esetén
Ezt a típusú nyakmelegítőt nem fújja át a szél. Az arcomra húzva jól megvéd a hidegtől. Figyelj oda, hogy minél kevésbé szellőző anyaga legyen a hidegben használt nyakvédődnek. Némelyiket átfújja a szél, és szinte semmit nem véd.

Kesztyű

Téli kesztyű választása rollerezéshez összetettebb kihívás. Ideális, ha nem túl vastag, hogy a gáz- és fékkar precízen kezelhető legyen. Másrészt viszont jó, ha meleg is ez a ruhadarab.

Én magam egy nem túl vastag, hosszú ujjú kesztyűt választottam. Ez 10-15 percig elviselhető védelmet biztosít.

Hosszúujjú kesztyű hideg rollerezéshez
Általában a rikító színű kiegészítőket választom. A forgalomban jó, ha minél feltűnőbb vagy. Ha sokat mobilozol, keress olyan kesztyűt, aminek az ujjai érintőképernyő kompatibilisek. A képen látható modell ilyen.